Звукові карти: Різниця між 16, 24 та 32 біт

Різниця між 16-бітним та 24-бітним аудіо: як це впливає на звук?

При праці з цифровим аудіо часто можна почути терміни, такі як роздільна здатність звуку, частота дискретизації та інші, які описують характеристики аудіофайлів. Важливо знати, що відрізняє хороше аудіо від поганого, тому корисно ознайомитися з цими термінами.

Один з таких термінів - це глибина біту, і він часто вживається без додаткового пояснення. Коли говорять, що аудіо має глибину біту 16 або 24, це означає глибину біту аудіо. Оскільки глибина біту - це основи аудіо, ось пояснення, що означає цей термін і чи необхідно вибирати більшу глибину біту.

Що таке глибина біту?

Кожна цифрова звукова хвиля розбивається на дискретні відліки, подібно до того, як цифрове зображення розбивається на пікселі. Кожен відлік має діапазон можливих амплітуд (гучностей), які можуть бути відтворені. Цей діапазон амплітуд називається динамічним діапазоном.

Нижче наведено приклад 4-бітного цифро-аналогового перетворювача (ЦАП). Кожному відліку присвоюється комбінація з чотирьох двійкових цифр, що відповідає кількості вихідних контактів. Різні комбінації двійкових цифр відповідають різним сумарним напругам, які подаються на динамік або навушники.

Різниця між 16, 24 та 32 біт у звукових картах 1

Діаграма зображує 4-бітний ЦАП на білому тлі У 4-бітному ЦАПі є 16 можливих комбінацій двійкових цифр, які можуть бути присвоєні, що означає, що до динаміка можуть бути надіслані 16 різних напруг. Вищі напруги означають більші амплітуди, і навпаки.

Однак більша глибина біту не означає вищу якість звуку. Головною перевагою більшої глибини біту є зменшення цифрового шуму. При менших глибинах біту можна почути багато цифрового шуму. Якщо ви прослуховуєте музику з вищезазначеним 4-бітним ЦАПом, ви почуєте багато шуму.

Що таке 16-бітне аудіо?

Коли мова йде про прослуховування музики, ви хочете мати аудіо щонайменше 16 біт. Навіть 8-бітне аудіо має багато шуму. Той помітний шум у фоні - це цифровий шум, який присутній у низькобітовому аудіо.

Ми насолоджуємося 16-бітним аудіо десятиліттями, оскільки аудіо на CD має глибину біту 16. Ось той самий приклад музики, але відтворений в 16-бітному аудіо; там немає шуму. Це тому, що у 8-бітному аудіо є 256 можливих комбінацій двійкових цифр, а у 16-бітному аудіо - 65 536, що є експоненційним збільшенням.

Навіть коли світ вже майже відмовився від CD, 16-бітне аудіо все ще є стандартом. Багато засобів масової інформації все ще поширюються у вигляді файлів 16-бітного аудіо. Слухати 16-бітне аудіо - це добре, але можуть бути проблеми з редагуванням, і саме тут необхідна більша глибина біту.

Різниця між 16, 24 та 32 біт у звукових картах 2

Що таке 24-бітне аудіо?

24-бітне аудіо є покращенням відносно 16-бітного аудіо. Люди часто сплутують глибину біту з фактичною якістю звуку. Так, коли вони бачать 24-бітне аудіо, вони автоматично вважають, що це чіткіший або більш високоякісний звук, але це не зовсім так. У 24-бітному аудіо є більший динамічний діапазон (16 777 216 можливих комбінацій двійкових цифр) і менше шуму. Але питання таке: якщо ми не можемо почути весь спектр шуму в 16-бітному аудіо, то яка суть в 24-бітному аудіо?

Хоча шум фактично не спостерігається в обох глибинах біту, 24-бітне аудіо краще підходить для студійного редагування звуку. При великій гучності аудіо починає спотворюватися. Більший динамічний діапазон означає, що аудіо може досягати гучніших рівнів перед появою спотворень. 24-бітне аудіо є оптимальним для редагування в цьому відношенні.

Різниця між 16, 24 та 32 біт у звукових картах 3

Що таке 32-бітне аудіо? Чи нам дійсно воно потрібне?

У 16-бітному аудіо ми маємо непомітний шум, а з 24-бітним аудіо - краще редагування, але які переваги 32-бітного аудіо? Ви отримуєте 4 294 967 296 різних комбінацій двійкових цифр з 32-бітним аудіо, але чи воно дійсно потрібне?

На практиці 32-бітне аудіо надає більшу гнучкість в роботі зі звуком, особливо при високих рівнях гучності. Воно дозволяє робити більше кінцевих налаштувань звуку без спотворень і втрати якості. Однак, в реальному світі різницу між 24-бітним і 32-бітним аудіо можна важко помітити, якщо ви не працюєте в професійних аудіостудіях або не редагуєте звук для великих масштабів виробництва.

Загалом, для більшості користувачів і споживачів аудіо 16-бітне аудіо є достатнім і надає гарну якість звуку. 24-бітне аудіо корисне для редагування і студійної роботи, а 32-бітне аудіо застосовується в професійних налаштуваннях і вимагає особливих потреб. Вибір глибини біту залежить від вашого використання і вимог щодо аудіо.

Щоб бути впевненим у найкращому виборі аудіоінтерфейсу, ми радимо завітати до каталогу нашого магазину або проконсультуватись у менеджерів-спеціалістів soundmaster.ua

Різниця між 16, 24 та 32 біт у звукових картах 4